Zambia PDF

Please forward zambia PDF error screen to sharedip-16015316217. Er zijn bewijzen gevonden dat Zambia reeds 300. 000 jaar geleden werd bewoond door mensachtigen. Waarschijnlijk waren Pygmeeënvolken de eerste bewoners van Zambia.


Författare: .

In de 18de en 19de eeuw floreerde er een slavenhandel in Zambia. Deze slavenhandel bezorgde de bevolking veel leed. In 1924 werd Zambia een Britse kroonkolonie onder de naam Noord-Rhodesië. In 1953 werd Kenneth David Kaunda secretaris-generaal van het ZANC. In oktober 1970 zette Kaunda vicepresident Simon Kapepwe af en liet hem enige tijd gevangenzetten. Toen Kapepwe in 1972 een eigen partij oprichtte, voerde de president een eenpartijstelsel in.

Het ZANC van Nkumbula en tal van kleinere partijtjes fuseerden met de UNIP. President Kaunda voerde sindsdien een beleid van Zambiaans humanisme. Het Zambiaans humanisme greep terug op de Zambiaanse tradities, maar ook een vorm van socialisme werd geïntroduceerd. Daarnaast drukte het christendom zijn stempel op het Zambiaans humanisme. Tussen 1968 en 1991 werden er staatsbedrijven opgericht, daarnaast bleef echter ook de privé-sector bestaan. Kaunda werd in de Westerse wereld een gevierd en gezien staatsman. Zijn politiek van non-raciale, geweldloze verzoening en democratie, kende een grote populariteit.

In de jaren tachtig verslechterde de economie en ontstond er serieuze oppositie tegen het bewind van president Kaunda. In 1987 werd de overeenkomst met het IMF tijdelijk verbroken. In 1990 werden de onderhandelingen met het IMF hervat. In 1990 werd onder binnen- en buitenlandse druk het meerpartijenstelsel ingevoerd. In 1993 pleegden aanhangers van ex-president Kaunda een mislukte staatsgreep. De regering-Chiluba werd geteisterd door schandalen en was vrij autocratisch. In 1995 stelde ex-president Kenneth Kaunda zich kandidaat voor de aankomende presidentsverkiezingen.