Jommeke PDF

Julius Caesar Gallië veroverde vielen zijn troepen ook Belgica binnen. Op een dag vielen Ambiorix en enkele van zijn mannen een groepje Romeinen aan die buiten hun kamp in de buurt van de Keutenberg hout waren gaan sprokkelen en moordden het merendeel van hen uit. De jommeke PDF legionairs vluchtten terug naar hun kamp waarna Ambiorix de achtervolging inzette. Sabinus en Cotta vergaderden de ganse nacht over wat ze zouden doen.


Författare: Jef Nys.
Ein neuer, geheimnisvoller Auftrag für Jommeke und seine Freunde: Kapitän Jan Haring bittet sie, mit seinem Schiff in See zu stechen. Erst während der Reise erfahren die Abenteurer, dass sie auf dem Weg nach Island sind, um dort zwischen Geysiren und Vulkanen den Nachlass des Wikingers Vikoerik zu suchen.
Doch kaum ist der Schatz gefunden, muss er auch schon wieder verteidigt werden. Ein Glück für die Freunde, dass sie den schlauen Papagei Flip an Bord haben…

Sabinus vertrouwde Ambiorix en achtte het beter om te vertrekken, terwijl Cotta liever in het kamp bleef en de aanval afwachtte. Toch was niemand in het kamp er gerust op en besloten ze ’s anderendaags toch te vertrekken. De twee dichtstbijzijnde Romeinse legioenplaatsen lagen enerzijds achter heuvelachtig terrein en anderzijds achter een vlakte langs een vallei. Sabinus en Cotta besloten uit praktische overwegingen de laatste weg te volgen. Toen Rome en de Senaat weet kregen van deze nederlaag, zwoer Caesar alle stammen van de Belgae uit te roeien. Het was voor de Romeinen belangrijk dat de andere bezette landen van het Romeinse Rijk getoond zou worden dat het almachtige Romeinse leger niet zo makkelijk te verslaan was als het leek.

Caesar schreef over Ambiorix in het verslag over zijn veldslagen tegen de Galliërs: „De Bello Gallico“. Ambiorix werd tot in de 19e eeuw vergeten. Toen België in 1830 onafhankelijk werd, besloot de Belgische regering in het nationale verleden te spitten naar historische figuren die als nationale helden konden dienen. De Bello Gallico“ stiet men op Ambiorix en zijn daden. Veel bedrijven, cafés en frituren hebben zich naar hem genoemd. Hij is ook in een aantal stripverhalen opgedoken.

In 2005 werd Ambiorix één van de 111 genomineerden voor de titel De Grootste Belg. Het 350ste smaldeel van de Belgische luchtmacht heeft Ambiorix als mascotte. Het is niet zeker of Ambiorix echt bestaan heeft, omdat Julius Caesars „De Bello Gallico“ de enige authentieke bron is waarin zijn naam vermeld wordt en alle historici hun documentatie uitsluitend hieruit hebben geput. Dit geldt voor alle informatie over de Gallische oorlogen. Niemand weet hoe Ambiorix er werkelijk uitzag. Zijn standbeeld in Tongeren is een romantische voorstelling van hoe hij eruit zou kunnen hebben gezien aan de hand van latere verslagen van Romeinse geschiedschrijvers. Uit de geschriften van Caesar kan een ondergeschikt beeld van Ambiorix‘ persoonlijkheid worden afgeleid.

Ambiorix, de Eburonen, ondergeschikt was aan de Atuatuken. De Eburonen waren zelfs schatplichtig aan de Atuatuken, hetgeen omstreeks 55 v. A dictionary of Greek and Roman biography and mythology, I, Boston, 1867, p. Commentarii Rerum in Galliae gestarum V 26-51, VI 29-43, VIII 24. Livio Bellorum omnium annorum, III 10.